Acvaristica: Hranitor automat pentru pesti

Sistemul de hranire al pestilor este format din 4 parti:

  • camera de furnizare a hranei
  • controlerul Pornit/Oprit
  • circuit de conditionare semnal
  • alimentator de tensiune

Camera de furnizare a hranei contine cutia de depozitare a hranei (grauntelor) prevazuta cu un sistem de deschidere si o usita. Pot fi imaginate mai multe metode de constructie, de exemplu cu spirala sau cu arc:

food releaser

Un motoras va actiona, in ambele cazuri, deschiderea (usita); motorul trebuie sa aiba un consum mic, pentru sa salva cat mai mult bateriile.

Controlerul Pornit/Oprit este sistemul care comanda actionarea motorului si decide cand trebuie eliberata hrana. Actionarea se poate face in functie de evenimente externe sau interne sistemului, cu diferite grade de complexitate, si poate fi automata sau manuala. Pentru comanda manuala la distanta folosind un telefon mobil, verificati articolul despre controlerul de actionare prin GSM. Personal am utilizat ceasul de la controlerul ZelioLogic Smart Relay. Scopul este de a obtine un semnal de 0V in modul de asteptare si >0V (de obicei 5V) pentru declansare.

Circuitul de conditionare a semnalului este driverul sistemului, si are rol de actionare a motorului la cerere (la aparitia unui semnal HIGH la intrare); circuitul este interpus intre sistemul de comanda (controlerul Pornit/Oprit) si camera de furnizare a hranei (catre motor). Nu este absolut necesar, dar este util pentru protectia circuitului de comanda si obtinerea semnalului dorit la iesire:

mobil

Alimentatorul de tensiune trebuie sa furnizeze suficienta putere pentru a alimenta atat motorul cat si circuitul driver. Pentru a evita eventuale intreruperi de tensiune se recomanda utilizarea de baterii sau acumulatori. In sistemul de fata este utilizat un alimentator de retea, de 5 v si 600 mA.

 

Leave a Reply